Chardonnay on kõige populaarsem valge vein maailmas. Reisige maailma mis tahes veinipiirkonda ja te leiate vähemalt ühe viinamarjaistanduse, kus kasvab Chardonnay. See on vein, mis võib olla lihtne kohe joodav või laagerdatud vaadis mõned aastad. Tavatul kombel annab sort huvitavaid veine eri kliimavööndites külmast – Chablis kuni kuumani Central Valley Californias. Chardonnay-i maitset ei ole kerge kirjeldada ja maitsete ülesehitus on kliimati täiesti teistsugune.
Kuidas maitseb …
Külm kliima /Chablis = rohelised puuviljad (õun,pirn), tsitrulselised, rohelised aedviljad
Mõõdukas kliima/ Burgundia, California = valged luuviljalised ( virisik), tsitruselised
Soe kliima/Uus Maailm =troopilised viljad( banaan,ananass)
Paljud maitsed ja aroomid on sellised mida ei saa seostada antud sordiga, kuid avalduvad tänu veinivalmistamisel kasutatavate tehnoloogiliste võtetele.
Malolaktiline fermentatsioon– kasutatakse teravamaitselisest õunhappest vabanemiseks ja vein omandab võised- kreemised nüansid
Pärmisademelaagerdus(sur lie)-selle tehnoloogia kasutamise käigus segatakse aeg-ajalt venist välja sadenevaid pärmirakke uuesti veini sisse tagasi. Vein omandab rikkaliku pehme ja lopsaka maitse.
Tammeviimistlus – jook viiakse kokkupuutesse tammega, vein omandab röstisaia, kookospähkli ja vanillinüansse.
Veinide küpsemisel kasvab maitse, täidlus ja kehand ning maheneb tekstuur.
Kus kasvab …
Prantsusmaa- Burgundia on marja päritolupiirkond ja vaieldamatult parim maakond. Siin valmiv vein esindab sordi parimaid klassikalisis omadusi, eriti silmatorkav on mõistagi hind ????. Veini sildile ei kirjutata sordinime aga sealt leiab piirkonna, küla või veiniaia nimetuse.
Tipp veinid Cote d`Ori külade parimatest aedadest, mis klassifitseeritud Grand Cru või 1 er Cru, väikesed aiad ja saagikus. Hinnad sellised mis kuninglikku veini just „igapäevaseks“ ei tee. Meursault, Puligny- Montraschet veel kõrgema tasemega veinid pärinevad üksikaedadest. Kompleksuse ja täidluse saamiseks kääritatakse veine väikestes tammevaatides, milles vein pärmisademel laagerdub. Valmis veinid on täidlased ja jõulised, ilmutavad terve hulga maitseid. Maconnais Burgundia lõunapoolsem piirkonnast tulevad mõõduka hinnaga kerged, mahlakad Chardonnay veinid.
Champagne on teine kuulus piirkond Chardonnay`le ,siin valmivad maailma parimad vahuveinid. Vahuveinid on enamuses segu kolme marja sordist, millest vaid kolmandik on Chardonnay. Blanc de Blanc`i valmistatakse parimatel aastatel, kui on võimalik marjal saavutada täisküpsus.
Austraalia on tuntuim kodumaa Uues-Maailmas. Klassikalised Chardonnay on puuviljased ja tammised, suurepärase aroomiga ja lihtsasti joodavad. See on veinisõbrale alati kindel valik igas hinnaklassis.
Uus-Meremaa väikesed tootmismahud ei võimalda odavat veini toota. Veinid on kõrge happesuse ja tammelaagerdusega.
Californias on mari laialt levinud, kuid väärt veini annavad vaid jahedamad ranniku-äärsed alad. Leidub jooke, mis on täidlased ja jõulised, aroomis rikkalikud, teises äärmuses on peenemaitselised mineraalsed veinid.
Chardonnay veinid on rahvusvahelisel turul populaarsed. Kahjuks on heade veiniaedade pindala ja toodang piiratud, kuid asjaarmastajate õnneks on sort paindlik. Talub laia valikut kliimat ja pinnaseid, ning suudab isegi kõrge saagikuse korral anda sordile iseloomuliku veini.
Chardonnay ja toit …
Chardonnay-is valmistatud veini puhul ei saa üheseid märksõnu kasutada, sest sellest marjast valmistatud vein võib olla väga erinev stiililt.
Noor kerge, külma kliima vein, mida iseloomustab värskus ja ergas, hape (Chablis, Friuli, Casablanca, Uus-Meremaa), annab parima kombinatsiooni mitmesuguste mere-elukatest toitudega, kas siis rohelise salatiga või ilma: austrid, merekarbid, krevetid, igasugu vähid, väherasvane kala - haug, ahven, koha
Puuviljase, täidlase ja tammevaadis laagerdatud veini puhul (California ja Austraalia), millel tavaliselt on vähe hapet ja veidi magus maitse ning kõrge alkoholisisaldus sobivad paremini kaaslaseks kana, kalkuni, vasika ja põrsalihast valmistatud roogade juurde. Lisandiks koore-põhiseid kastmed, pastat , värsked salatid kuhu on lisatud puuvilju.
Kõrge hape ja rikkalik tekstuur on see mis luba Chardonnay´l olla hea kaaslane erinevatele juustudele, leidke omale sobiv Garrotaxa( Hispaania kitsejuuust), kreemise tekstuuriga Gammebert või Fontina D´ Aosta( Itaalia pestud pinnaga juust), sinihallitus juustudest Stilton või Harbourne Blue, Tete de Moine (kõvajuust Sveitsist).
Hea teada..
Chardonnay on kõige laiemalt istutatud valge viinamarjasordi maailmas
Chardonnay on peamine mari šampanja ja teiste vahuveinide Crémant, Franciacorta jne. valmistamisel
Kui sildil on kiri „Chablis, siis on see 100% Chardonnay.
Kui näete šampanja sildil “Blanc de blancs” siis on tegu 100% Chardonnay'st valmistatud joogiga
Alates 2002. aastast „Chardonnay“ Inglismaal trendikas lapse nimi
Sünonüümid…
Aubaine, Beaunois, Gamay Blanc, Melon Blanc
Chardonnay midagi igaühele Võta klaas ja anna mulle teada, mida sa mõtled …. ????
Tekst kokku pandud ajakirjanduse alusel.