KAS OLED PIISAVALT VANA?

 Lehele sisenemiseks kinnita, et oled täisealine.

 

Jah, kinnitan!
Ei, olen noorem!

Juurdepääs keelatud

Teie juurdepääs on Teie vanuse tõttu piiratud!

Trappist Õlu

24.10.2019

on Belgia õlletüüp, ainulaadne maailmas. Trappist ei kirjelda õlle maitseomadusi ega valmistus tehnoloogiat, vaid viitab hoopis inimestele ja valmistamise kohale. Tänaseks toodab Trappisti õlut vastavalt Rahvusvahelise Trappistide Assotsiatsiooni tunnustusele neliteist kloostrit - kuus Belgias, kaks Hollandis ja üks Austrias, Itaalias, Inglismaal, Prantsusmaal, Hispaanias ja Ameerika Ühendriikides. Täiendit Trappist ja logo Authentic Trappist Product tohivadki oma õlledel kasutada neljateistkümmne kloostri pruulikojad.

Kloostriõlle valmistamise puhul on tähtis, et õlle pruulikoda, tootmine ja realiseerimine on osa kloostri igapäevasest elukorraldusest. Õlle realiseerimisest saadud tulu läheb kloostri ülalpidamiseks ning sotsiaal- ja heategevuslikesse projektidesse − eesmärk ei ole kasumit teenida. Trappisti nimetuse kasutamise õigust ning sellega kaasnevate tingimuste täitmist jälgib Rahvusvaheline Trappisti Assotsiatsioon.

Enamasti on Trappist pinnakääritusel valmistatud õlu, mis tavaliselt laagerdatakse pudelites. Pinnakääritusega õlu ehk ale on pisut magusama ent humalarikkama maitsega kui põhjakääritusega õlu ehk lager. Pinnakäärituse meetod on vanem, põhjakäärituse meetod aga levinum. Belgia kloostrites valmistatakse õlut aga endiselt pinnakäärituse meetodil, endiselt puhtast ehedast toorainest, kasutatakse tihti kohalikku vett ja järgitakse vanu retsepte. Öeldakse, et Trappisti kloostriõlu sisaldab ka ühte väga erilist komponenti, „kloostri vaikust“. Enamasti on kloostriõlled tummised, kanged 6–12% mahuprotsenti, vürtsikad ja linnaseliselt magusad.

Õllede märgistamisel on kasutusel süsteem, kus erinevaid õllesid nimetatakse Enkel/Single, Dubbel/Double, Tripel/Triple ja Quadrupel /Quadruple. Need terminid kirjeldavad umbkaudu nii linnaste kogust kui ka algset tihedust( gravitatsiooni). Dubbeli ja Quadrupeli puhul, märgistatakse ka vaadid vastavalt.

Samuti kasutatakse erinevate tüüpide tähistamiseks värve, mis ulatuvad tagasi päevadesse, mil pudelid olid sildistamatta ja need tuli tuvastada ainult kapsli või pudelipõhja järgi. Õlle etiketid põhinevad värvisüsteemil kuldse, punase, valge ja sinise tugevuse suurenemise järjekorras. Samuti on olemas numbrisüsteem 6, 8 ja 10, mis annab märku kangusest, kuid ei pea tingimata olema täpne alkoholisisaldus mahuprotsentides.

Enkel/ Singel- seda terminit kasutatakse sageli vaheldumisi sõnaga „Patersbier” (mis tähendab isa õlut), kuna Singel on kerge õlu, mis on pruulitud algselt ja mida mungad ise tarbivad.

Dubbel/Double-valmistamise traditsioon pärineb keskaja munkadelt. Karakteristikaks on pruun värvus ning see on üks tüüpilistest kloostriõlle stiilidest, loodud 19. sajandil. Dubbel viitab sellele, et virre on tehtud tummisemaks ning seeläbi on ka tulemuseks tugevam ning alkoholirikkam õlu, tavapäraselt 6-8%.

Tripel/Triple- termin, mis iseloomustab madalmaades kanget pale ale’i, kangus tavapäraselt 8-10%.

Quadrupel / Quadruple-suhteliselt kange pale ale, mille alkoholisisaldus on 9-13%. Tegu on täidlase õllega, mille värvus varieerub punasest pruunini. Maitse on maltoosane, magusate nootidega, kerge mõrkjusega. Alkohol annab sellele õllele keha, kuid ei riku kindlasti maitset.

Trappisti juuakse kõrge jalaga pokaalist või karikast, mis on lai nagu väike kauss, tihti õlle kaubamärgi graveeringuga.

Nõuded Trappist õlledele:

  • Kõik tooted peavad olema valmistatud kloostri läheduses;
  • Tootmine peab toimuma munkade või nunnade järelevalve all;
  • Kasum peaks olema ette nähtud kloostrikogukonna vajadusteks, solidaarsuseks Trappisti ordu raames või arendusprojektide ja heategevuslike tööde jaoks.

Tuntumad Trappisti tooted on Trappist® õlu. Neliteist kloostrit, mis on Rahvusvahelise Trappistide Assotsiatsiooni liikmed, pruulivad ja müüvad oma õlut. Kõik õlletehased on varustatud kaasaegsete sedametega mis tagavad Trappist® õlle kvaliteedi.

Kes on Trappistid….

Trappistid ametlikult tuntud kui “katoliku mungad, kes on osa tsistertslaste ordust“, kes omakorda jagunevad benediktlasteks, frantsiskaanideks ja trappistideks. Trappistid tulid Normandiast, Prantsusmaalt, kus asus klooster, mille nimi oli La Trappe, nad järgivad Püha Benedicti valitsust ja neid tuntakse vastavalt Trappistide (munkade) ja Trappistinede (nunnade) nime all. Need on nimetatud La Trappe kloostri järgi, see on klooster, kust liikumine ja religioosne kord alguse sai. Liikumine algas kõigepealt reformidega, mille abbey Armand Jean le Bouthillier de Rancé 1664. aastal tutvustas, mis viis hiljem Trappisti koguduste loomiseni ja lõpuks 1892. aastal ametliku põhiseaduse eraldiseisva religioosse korraldusena.

Püha Benedicti valitsemise 48. peatükis öeldakse, et "nüüd on nad tõepoolest mungad, kui nad elavad oma käe järgi". Seda reeglit järgides toodab enamik Trappist kloostreid kaupu, mida müüakse kloostri sissetuleku tagamiseks. Toodetud kaubad ulatuvad juustust, leivast ja muudest toiduainetest ning lõpetades rõivaste ja kirstudega. Kuid kõige kuulsamad on nad Trappist õllede poolest, mis on õllemaailmas ainulaadsed, ning mida on tunnustatud kõrge kvaliteedi ja maitseomaduste poolest. Belgias ja Hollandis asuvad kloostrid, nagu La Trappe, Orvali klooster ja Westvletereni klooster, pruulivad õlut nii munkadele endile kui ka üldsusele müügiks. Trappisti õlu sisaldab jääksuhkruid ja elavat pärmi ning erinevalt tavalisest õllest paraneb see vanusega.

Tsistertslaste kloostrid on jätkuvalt levinud, paljud neist on asustatud 20. sajandil väljaspool Euroopat, kogukonna kohta on keskmiselt 25 liiget.

1.jaanuari 2018 seisuga oli kogu maailmas 1796 Trappisti munka ja 1592 Trappistini nunna.

Rahvusvaheline Trappistide Assotsiatsioon (ITA) ühendab kakskümmend Trappisti kloostrid Euroopas ja mujal. Toiduaineid ja muid tooteid toodetakse kõigis kloostrites, mis on ITA liikmed. See tootmine toimub kloostri seinte sees või läheduses ja alati Trappistide järelevalve all, kes on ise ka sageli tootmisega seotud.

“Authentic Trappist Product“ (ATP)

Paljud Rahvusvahelise Trappistide Assotsiatsioon toodetud asjad kannavad eksklusiivset rahvusvahelist silti “Authentic Trappist Product” (ATP). Kõige kuulsamad on erinevad Trappist® õlled. Kuid etiketi võivad saada ka muud tooted, alates leivast - juustust, likööride ja religioossete esemeteni.

Et kasutada märgistust ühel oma Trappist®-i toodetel, peab AIT-ile taotluse esitav klooster vastama järgmistele kolmele rangele kriteeriumile:

  • Kõik tooted peavad olema valmistatud kloostri läheduses;
  • Tootmine peab toimuma munkade või nunnade järelevalve all;
  • Kasum peaks olema ette nähtud kloostrikogukonna vajadusteks, solidaarsuseks Trappisti ordu raames või arendusprojektide ja heategevuslike tööde jaoks.

Pärast toote avalduse esitamist koostatakse toote kohta toimik. Mis sisaldab muu hulgas täidetud küsimustikku, milles kirjeldatakse, kuidas kogukond on kaasatud töösse ja juhtimisse. Samuti pakub see teavet tootmismeetodite, kvaliteedikontrolli, turustuskanalite ning välissuhtluse struktuuride ja olemuse kohta.

Kui taotlus on laekunud, külastavad ITA juhatuse liige ja kvaliteedikomisjoni liige kloostrit ja tootmiskohta, et veenduda etiketi kriteeriumide täitmises. Nad viivad läbi kvaliteediauditi ning tagavad toodete jälgitavuse. Külastus tulemusi hindab ITA direktorite nõukogu, kes peab dialoogi kloostriga, kes vastavat toodet toodab. Seejärel hääletab ITA direktorite nõukogu selle üle, kas tootele võib anda sildi “Autentne Trappisti toode” või mitte. Litsents kehtib viis aastat ja see antakse välja ühe toote või mõne tootekategooria jaoks. Silt mitte ainult ei tõenda toote Trappisti päritolu; lisaks annab see tarbijatele garantii, et müüdud tooted vastavad elavale Trappisti kogukonnale kehtivatele väärtustele ja kvaliteedistandarditele.

Järgmistel toodetel võite leida sildi “Autentne Trappisti toode”.

  • Orval Abbey, Orval (B) Trappist® õlu ja Trappist® juustud
  • Trappist® õlu firmalt De Achelse Kluis, Achel (B)
  • Trappist® õlu ja Trappist® juustud firmalt Scourmont Abbey, Chimay (B)
  • Trappist® õlu firmalt Rochefort Abbey, Rochefort (B)
  • Trappist® õlu ja Trappist® juustud firmalt Our Lady of the Sacred Heart Abbey, Westmalle (B)
  • Trappist® õlu firmalt Sint-Sixtus Abbey, Westvleteren (B)
  • Trappist® õlu, Trappist® juustud, Trappist® leib, Trappist® koogid / küpsised, Trappist® šokolaad, Trappist® moos ja Trappist® mesi Koningshoeven Abbey, Tilburg (NL)
  • Trappist® liköörid ja Trappist® õlu firmalt Stift Engelszell, Engelhartszell (AT)
  • Trappist® juustud firmalt Mont-des-Cats Abbey, Godewaersvelde (FR)
  • Trappist® õlu firmalt Maria Toevlucht Abbey, Zundert (NL)
  • Trappist® õlu Saint Joseph’s Abbey'lt, Spencer (USA)
  • Trappist® õlu Tre Fontane klooster, Rooma (IT)
  • Trappist® õlu Mount Saint Bernardi kloostrist, Leicester (Suurbritannia)



Selle Trappisi jutu lõpuks haarake pokaal ja oma lemmikpruul ning asuge nautima !



Kokku pandud https://www.trappist.be/ põhjal, kasutatud internetis saadaolevaid pilte.

Inga Hermanson
Junior Sommeljee nr 433
 
Tekst kokku pandud ajakirjanduse alustel.