KAS OLED PIISAVALT VANA?

 Lehele sisenemiseks kinnita, et oled täisealine.

 

Jah, kinnitan!
Ei, olen noorem!

Juurdepääs keelatud

Teie juurdepääs on Teie vanuse tõttu piiratud!

Sauvignon Blanc

03.05.2019

Sauvignoni Blanci populaarsust põhjendatakse sellega ,et temast valmiv vein on alati värske ja ergas. Oma olemuselt aromaatne viinamarjasort, veinidel on tavaliselt tugevad rohelised aroomid- karusmari, spargel, nõges, mustsõstrapungad, vahest ka kassi-pissi lõhna meenutav tegelikult on Sauvignon Blanc väga põnev mari.

Tegu on kõrge happesuse ja keskmise täidlusega joogiga mis on peaaegu alati kuiv. Aroomi täisuslikuks väljakujunemiseks peaks kasvukliima olema jahe, kuid häid tulemusi saadakse ka mõõduka kliimaga piirkondades. Enamik sordiveine valmistatakse värskes mahlakas- marjases stiilis, tammised nüansid tavaliselt puuduvad. Tammelaagerdust eelistatakse mõõduka kliimaga piirkondades valmistatud veinide puhul, veini maitse saab tamme abil komplekssem, lisanduvad röstised - vanillised noodid. Pudelis küpsemine vähendab veinide iseloomulike värskeid omadusi ja üldjuhul pika hoiuaega ei soovitata.

Tänu oma aromaatsusele ja kõrgele happesusele sobib Sauvignon Blanc vahuveinide ja ka magusate dessertveinide valmistamiseks, neist kuulsaim on Sauternes.

Kus kasvab..

Prantsusmaal Loire oru keskosas Sancerre ja Pouilly-Fume külades. Kliima on jahe seetõttu on sealsed veinid kõrge happsesusega, mõõduka täidlusega ja roheliste taimede nüanssidega (karusmari, rohi ,nõges, jne.) Tihti on veinidel pinnasest tulenevalt suitsuseid noote. Bordeaux´st tulevad enamasti Semillion ja Sauvignon Blanci segud. Puhas mari annab mahlaka veini, mis ei sobi pikaajaliseks säilitamiseks, Semillion lisab segule püsivust ja pudelis arenemisel kompleksust. Bordeaux valged veinid on kuivad, kõrge kuni mõõduka happe ja täidlusega, teinekord on veinidel ka tammiseid nüansse. Parimad on võimsad ja tugeva struktuuriga röstsaiased ja mesised veinid, mis arenevad aastakümneid. Sellised joogid tulevad Graves ja Pessac -Leognan AOC.

Itaalias peamiselt kahest piirkonnast Trentino-AltoAdigest ja Friuli-Venezia-Giulia, saab parimat Sauvignon Blanci. Kerge, värske, elegantne siis Trentino. Collio aladelt tulevad kreemised, kuid väga hea happega ,komplekssed valged veinid ühed unikaalsemad maailmas -kassi-pissi aroomis üsna levinud????

Uus-Meremaal Lõunasaare jaheda kliimaga Marlborough piirkonnas. Kasutusel palju stiile, sest tootjad on omanäolisuse leidmisel ikka eksperimenteerimas. Leidub nii väljapeetud veine, kui ka tammes või pärmisademel laagerdamise nüanssidega täidlaseid versioone. Klassikaline Uus-Meremaa Sauvignon Blanc on kõrge happesusega, mõõduka täidlusega, võimsa ja puhta sordiomase aromaatsusega (mustsõstraleht, karusmari, roheline paprika) vein, ilma tammeviimistluseta. Selliseid veine on mõistlik tarbida noorelt.

Lõuna-Aafrika pakub hea taseme ja taskukohase hinnaga veine kahes eristuvas stiilis. Mahlakad- marjased võimsa aroomiga-nõges, spargel, karusmarjad, kuid vähem intensiivne ja kompleksne. Tammelaagerdusega, nendel veinidel puudub jõuline aroom kuid on võimelised pikemaks pudelis laagerdumiseks, selle tulemusena kujunevad välja röstised-ürdised veinid, mis meenutavad Bordeaux´i veine. Parimad veinid tulevad Stellenboschi aladelt

Ameerika Ühendriigid California aladel on liialt soe, et rohelised ürdised noodid saaksid välja kujuneda. Eristamaks kuivi ja kõrge tasemega Sauvignon Blance on Napa oru tootjatel kasutusel veini nimetus Fume Blanc, stiililt erilaadsed tugevast tammisest kuni kergema versioonini välja. Veinid oma olemuselt on kuivad, kõrge happesusega , mõõduka täidluse ja kergete taimsete nüanssidega spargel, rohi. Roheliste nüanssidega veinide saamiseks on kasutusele võetud jahe rannikuala Sonoma Coast AVA.

Tšiili veinid pärinevad jahedamatest piirkondades Casablanca orust. Veinid vähe aromaatsemad ja mitte nii struktuursed.

Huvitavaid Sauvignone tuleb ka teistest riikidest, kuid neid tuleks lugeda erandiks.

Mille kõrvale…

Sauvignon Blanci maitsed - on võimsad ja aromaatsed: mustsõstra pungad, karusmari, roheline paprika jne. Nii et teil on vaja taldrikul suuri maitseid, et sellele vastu seista.

Mereannid - austrid, kammkarbid, krabid, merikarbid, homaar, krevetid - mis tahes koorikloomad, kus on maitsvad maitsed, tsitrusviljade või küüslaugu marinaad või kaste. Grillitud kala, toidud maitsetaimede ja roheliste ürtidega - näiteks lõhe koos tilliga, kuid toidud mis sisaldavad basiilikut, koriandrit, piparmündi. Salatid mille koostises on kitse- või fetajuustust, spargel, avokaado, grillitud punane paprika, värsked tomatiid või apteegitilli, mango või papaia.

Tammega viimistletud ja fume Blanc stiilis veinide kõrvale - valge liha, näiteks kanaliha või vasikaliha, eriti kui sellega on kaasas kreemjas kaste ja värsked köögiviljad nagu spargel ja herned. Pasta köögiviljade ja kreemiste kastmetega töötavad hästi.

Sobivad ka lihtsalt grillitud või praetud lõhe, kammkarpide ja kergelt suitsutatud kala, näiteks suitsutatud angerja ja forelli.

Juustudest reeglina soovitatakse kitsejuustu, kui sobivad ka teised aromaatsed noored ja keskmise küpsusastmega juustud.

 

Huvitav teada

Sauvignon Blanc on üks esimestset sortidest, mida kirjeldati domineeriva maitsega Metaoxypyrazine - See ühend on vastutav Sauvignon Blanc'i rohuse maitse eest.

Sauvignon Blanc on Cabernet Sauvignoni ema.

On kaheksa kõige istutatud veiniviinamarjasort maailmas.

Sünonüümid on: Fumé Blanc, Sauvignon Bianco, Muskat-Silvaner, Muskat-Sylvaner.

Rahvusvahelist Sauvignon Blanci päeva tähistatakse maikuu esimesle reedel!

 
Tekst kokku pandud ajakirjanduse alustel.