KAS OLED PIISAVALT VANA?

 Lehele sisenemiseks kinnita, et oled täisealine.

 

Jah, kinnitan!
Ei, olen noorem!

Juurdepääs keelatud

Teie juurdepääs on Teie vanuse tõttu piiratud!

Riesling - Viinamarjade Kuninganna

23.08.2018
 
 
See on ka üks aromaatsemaid, kompleksemaid, nüansirohkemaid ja tihti ka hea happesusega valgeid viinamarjasorte.
 
Neist marjadest võib valmida vein, mille eluiga saab mõõta paari aastaga, kuid haruldane pole ka juhus, kui Teie ette satub paarikümne aasta vanune versioon. See on ka üks aromaatsemaid, komplekssemaid, nüansirohkemaid ja tihti ka hea happesusega valgeid viinamarjasorte. Teatud soojadel aastatel on marjad lillelised ja mesised, teistel aastatel aga mineraalsed ja tsitruselised. Neid võib leida metalselt kuivana ning ka ülikõrge magususega. Tõeline imemari!
 
Selle suurepärase marja kodumaa on Saksamaa. Esmased kirjalikud ülestähendused selle kohta pärinevad juba aastast 1435. Kuna enamik selle aja veine olid segud, siis puhas Riesling ühelt mäelt valmistati alles aastatel 1720-1721 Schloss Johannisbergis – benediktiinide mungakloostris. 19. sajandil oli see mari juba Moselis ja Rheingaus enim kasvatatud viinamarjasort.
 
Ka Alsace on pretendeerinud esmakasvataja tiitlile: esimene ülestähendus viinapuude istutamisest neile aladele pärineb juba aastast 1477.
Järgnes invasioon Austriasse, Tšehhi, Sloveeniasse, Põhja-Itaaliasse ning aastast 1857 tõid saksa immigrandid need väärikad viinapuud ka Californiasse, 1871 Washingtoni osariiki ning 1880 Lõuna-Austraaliasse.
 
Kuidas maitseb Rieslingu vein?
 
Tihti kuiv, väga aromaatne, tsitruseline, lilleline, mineraalne. Alati hea happesuse ja värskusega – olgu tegu siis kuiva või ka veidi magusama versiooniga. Tihtilugu väga pikaealine. Kui enamik valgeid veine on kahe- kuni nelja-aastase normaalse elutsükliga, siis Rieslingul sel ajal alles hakkab teine hingamine ning tänutäheks hoidmise eest täieneb aroomibukett petrooliste ja kuivatatud puuviljaliste nootidega, mis on intelligentse veini puhul lausa suurepärased aroomibuketi lisandid.
 
Vana Maailm
 
Prantsusmaa - Alsace on kuulsaim Rieslingu piirkond Prantsusmaal. Parimad näited tulevad Alsace’i lõunapoolsest otsast – mägisemalt alalt. Veinid on kreemised, isegi võised, komplekssed, kahe-kolme aasta vanustel leiab ka tüüpilist petrooli hõngu aroomis. Grand Cru on pea alati kindel valik, kuigi mitte just liiga odav.
 
Itaalia - kerge, värske, elegantne Alto Adige või Trentino aladelt; täidlasem, aromaatsem ja komplekssem Friuli kandist. Võib olla väga huvitava maitsega.
 
Saksamaa - kindlasti üks eripärasemate ning ka parimate Rieslingute sünnimaa. Elegantsemad, puuviljasemad ja madala alkoholisisaldusega on kuulsad Moseli Rieslingud. Tipptootjate veinid on tihti mineraalsed, hea happesuse ning suurepärase maitsebuketiga. Rheingau on tuntud kompleksete, jõuliste ning tsitruseliste versioonide poolest. Leida võib ka väga elegantseid, kuivi Rieslinguid. Pfalz ja Rheinhesseni piirkondade suguvennad on rohkem mahuorientatsiooniga, kuid tipptootjate Riesling on tihtilugu ka parem oma kuulsate naaberpiirkondade – Moseli ja Rheingau – tootjate analoogidest. Väga head on ka tänapäeva Frankeni Rieslingud – kuivad, mineraalsed, komplekssed ja jõulised.
 
Austria - suurepärased kuivad Rieslingud, mis pole just odavad, kuid peaaegu alati väga head.
 
Väga huvitavaid Rieslinguid leiab ka Luxemburgist.
 
Uus Maailm
 
Uus-Meremaa - kindlasti Rieslingu tulevikumaa. Tänased viinapuud on küll veel veidi noored, kuid tulemused on suurepärased. Veinid on Austraalia suguvendadest veidi kergemad ning elegantsemad. Väga hea Riesling tuleb Marlborough’ ja Nelsoni veinipiirkondadest. Mida värskem saak, seda uhkem vein!
 
Austraalia - kuni aastani 1990 oli Riesling enim kasvatatud hele viinamari Austraalias. Selle võidukäigu tappis Chardonnay invasioon. Tänaseks on Riesling taasavastatud ning otsida tasub seda Clare Valley ja Eden Valley piirkondadest. Veinid on aromaatsed, puuviljased, tihti lausa täidlased. Kindlasti üks parimaid valgeid veine kuumast Austraaliast.
 
Tšiili, Argentiina ja Lõuna-Aafrika - enamik varasematel aegadel istutatud viinapuid sattus liiga soojadele aladele ning tootis üsna iseloomutuid, ebarieslinglikke tulemusi. Tänaseks on viinapuud enamasti ümberistutatud jahedamatele aladele, kust uusi ja kindlasti paremaid tulemusi varsti ka näha saab.
 
Ameerika Ühendriigid - külmematel aladel võib olla suurepärane. Proovida tasub California – Sierra Foothills, Monterrey või siis Oregoni paremaid näiteid (kui need ka Eestisse eksima peaksid).
 
Riesling on tegelikult viinamarjasort, mida kohtab segudes harva, kuna on ise piisavalt hea. Kuid puuviljaseid, kergesti joodavaid, rahvapäraseid versioone leiab Austraaliast (seguna Gewurztramineri, Semilloni või Chardonnayga) ning veidi elegantsemaid stiile Alsace’i aladelt.
 
Kuidas sobib vein toiduga?
 
Kuna Rieslingus leidub küllaldaselt nii happeid kui ka suhkruid, siis sellega saab sobitada väga erinevaid toitusid. Rieslingut saab juua nii valge kala kui ka sealiha kõrvale. Saksamaal süüakse üldiselt väga palju süsivesikurikkaid toitusid nagu hapukapsas ja sealiha. Võttes arvesse, et väga paljud traditsioonilised eesti toidud on mõjutatud saksa toidukultuurist, on riesling ideaalne paariline paljudele eesti toitudele. Samas Riesling on üks väheseid veine mida saab juua ka selliste vürtsikate idamaiste köökide toitude kõrvale nagu Tai köök ja Hiina köök.
 
Rieslingut tasub serveerida temperatuuril 11 °C, samas magusamaid Rieslinguid tasub serveerida natuke soojemana.
 
Teadmiseks:
  • Moseli Riesling on pea alati veidi magus.
  • Auslese, Beerenauslese, Eiswein ja Trockenbeerenauslese puhul on tegu dessertveinidega.
  • Enamik Uue Maailma Rieslinguid on mõeldud tarvitamiseks kahe-kolme aasta jooksul korjest.
  • Keeratav kork (screw cap) sobib suurepäraselt aromaatsetele marjadele ning säilitab Rieslingu maksimaalse värskuse.
  • Üks peamisi põhjuseid, miks rieslingud on maailma populaarsemate veinide hulgas, on seotud joogisordi maitseomadustega. Ekspertide väitel võivad rieslingut hinnata needki, kes pole erilised veiniarmastajad või veinitundjad. Sellele aitab kaasa joogi aroomibukett.
Nautige Rieslinguid, sest neis on, mida nautida!
 
 
Inga Hermanson
Junior Sommeljee nr 433
 
Tekst kokku pandud ajakirjanduse alustel.