KAS OLED PIISAVALT VANA?

 Lehele sisenemiseks kinnita, et oled täisealine.

 

Jah, kinnitan!
Ei, olen noorem!

Juurdepääs keelatud

Teie juurdepääs on Teie vanuse tõttu piiratud!

Pinot Noir

21.08.2019

Maailma kapriissem viinamarjasort, kuulub klassikaliste ja traditsiooniliste marjasortide hulka, on üks vanimaid seni kasvatatavaid viinamarjasorte ning seetõttu esineb tal mitmeid mutatsioone ja kloone. Viinamarjasorti on väga keerukas kasvatada, tegu on tundliku taimega mis vajab head asukohta ja hooldust. Just sellest marjast valmistatakse maailmas kõige paremaid ja suursugusemaid veine. Pinot Noir on kergete tanniinidega ja kaasakutsuv vein, nauditav igas arenguastmes. Sordi nimi (Pinot) tuleneb kobara kujust, mis meenutab käbi.

Pinot Noir´i peetakse üheks vanimaks tumedaks Vitis Vinifera viinamarjasordiks. Esimesed ülestähendamised on pärilt 1. sajandist Vanas Roomas, siis küll nimega Helvenacia Minori, kuid esimesed kirjalikud dateeringud pärinevad aastast 1345. Tehtud DNA testid näitavad Pinot perekonna suurt sarnasust, ning pole selge milline sellest perekonnast Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris just 2000 aastat tagasi esimene oli.

Kuidas maitseb..

Tegu on punase viinamarjasordiga, mille kest on üsna hele ja annab seetõttu mõõdukalt tanniine. Kuumas kliimas elegantsus kaob ja vein omandab moosise iseloomu. Seetõttu eelistatakse Pinot Noiri kasvatamiseks mõõduka kliimaga ja isegi jahedaid alasid. Samas liigne jahedus hakkab takistama marjade valmimist, pooltooretest marjadest valmiv vein on taimse iseloomuga ( märjad lehed, kapsas, jne.)

Soodsa ja tasakaalustatud kliimaga piirkondades ilmnevad tüüpilised aroomid:

Punased marjad – maasikas, vaarikas ,kirss

Taimsed ja animaalsed nüansid – märg metsaalune, seened, metslooma hõng

Parimad veinid on võimelised küpsedes arenema kompleksseks, kuid pikaajaline keldris hoidmine ei ole enamiku Pinot Noiride puhul tüüpiline. Vaid Burgundia tippveinide puhul on pikaajaline säilitamine hästi järele proovitud ja laialt levinud tegevus.

 

Kus kasvab ….

Sorti võib leiduda üle kogu veinimaailma, kuid just Burgundia on Pinot Noiri sünnikoht ja klassikaline kasvupiirkond.Pikaajaline kogemus võimaldab kasvatajatel esile tuua hulga sordile omaseid nüansse, mis piirkonniti erinevad selgesti – see lubab igal külal omada isiklikku apellatsioonid. Sealsed Côte d’Ori veinid peegeldavad eriliselt maapinna lubjarikkust ning just seal küpsevad keldrites pikaealised Pinot´d, mille küpsust kogu maailm jumaldab.

Jõulisemad, suitsusemad ja võimsamad Pinot Noirid tulevad Gevrey-Chambertin ja Nuits-Sant- Georges AOC küladest. Eriti hästi tuleb erinevus esile nende veinidega mis on eristatud Premier Cru või Grand Gru tiitliga. Need veinid on jõulised pikaealised väga kompleksed. Grand Cru puhul on tegemist väga kallihinnaliste ja rariteetsete jookidega, mille tootmismahud on väikesed.

Burgundia põhitõde on see, et viinamarjasordi nime sildile enamasti ei panda. Kui tegemist on punast värvi burgunderiga, siis tea et selle veini baasiks on Pinot Noir.

Campagne on samuti Pinot Noiri kasvuala, mari on kasutusel enamasti seguna šampanja valmistamisel. Häid veine tuleb ka Alsace ja Sancerre aladelt, kus tuleks eelistada tipp tootjaid - tulemus on nauditav.

Itaalias tuntud kui Pinot Nero, selle piirkonna jaoks uus mari, mis alles 1825 aastal istutati Piemonte aladele. Tänaseks tulevad parimad veinid Alto Adige ja Lombardia aladelt. Veinid on hea struktuuriga ja kergesti joodavad. Mari on kasutusel ka Franciacorta DOCG, vahuveini segudes.

Saksamaa levinud nimega Spätburgunder. Veinid on kerged ja värsked joogiveinid, puudu jääb kompleksusest. Parimad pärinevad Badenist ja Würtenbergist, kuid häid näiteid leidub ka Rheingau ja Pfalzi tipptootjaelt.

Austrias nimetatakse marja Blauburgunderiks, enamus kasvupinnast on Burgenlandis ja Alam-Austrias. Austria Pinot Noir veinid on kuivad punased veinid, mis on oma olemuselt sarnased Burgundia punaste veinidega, mida laagerdatakse enamasti Prantsuse barrique´des (väikesed tammevaadid). Mõned parimatest veinid tulevad Neusiedlersee ja Burgenlandist ning Thermenregionist .

Uus- Meremaa jahe kliima loob head võimalused Pinot Noirile, veinid on hea happesusega, kerged ja lihtsasti joodavad. Usaldusväärsemad piirkonnad on: Martinborough- ilmekad veinid, Central Otago-küpsemad ja jõulisemad veinid ning Marlborough- kergema stiiliga veinid ja vahuveinid

Muud piirkonnad maailmas on Pinot Noirile liiga kuumad ja sealt tulevad veinid on täidlased, pehmed hea struktuuriga nautimise veinid, kuid mitte Burgundia aspektist vaadatuna.

Mille juurde..

Kuna veine on erinevate stiilide ja vanuseastmetega saab sobitada neid ka väga paljude toitudega. Enamus juustudest sobivad paremini valgete veinidega, kui Pinot Noiriga võiks proovida nii erinevas vanuses Camebert´i juustu, kui ka juustu mis on maitsestatud ürtidega. Samuti võib proovida varianti kammkarpide, homaari, krevettide, lõhe ja forelliga ????.

Mõned näited veini ja toidud sobitamiseks:

Kerged, värsked veinid - erinevate pated´e, terrinid´e, külmade lihalõigetega. Samuti toitudega mis on valmistatud jäneselihast või rupskitest,pannkoogid, grillitud spargel ja kitsejuust.

Magusamad ja puuviljasemad veinid- grillitud vutt, kõrbe part, sealiha , lõhe ja tuunikala, road mille lisandiks on röstitud või keedetud punapeet. Samuti toidud mille valmistamisel on kasutatud kirsse või viigimarju.

Siidised ja elegantsed veinid- hea klassikaline kokkusobivus-röstitud kana või tuvi. Lambaliha filee praad või carpaccio. Veiseliha Wellington, röstitud sealiha ürtide ja apteegitilliga. Kana- või kalkunivorstid, vasika maks.

Rikkad ja täidlased veinid -hea paar lamba- ja hirveliha, part oliividega, röstitud hani, kalkunipraad, Coq au vin, kus kastet valmistatakse Pinot Noiriga, glasuuritud sink. Brie ja muud samalaadsed juustud. Mahedamad sinihallitusjuustud, näiteks Gorgonzola dolce.

Küpsed veinid -metslinnud- faasan, erinevad pirukad ja toidud kuhu on lisatud trüfflit.

Pinot Noir on mitmekülgne punane vein, mida toiduga sobitada. Suurepärane valik restoranis kui üks sööb liha ja teine kala ????

Hea teada …

  • Pinot Noir viinamari on 10 enim istutatud viinamarjasordi hulgas maailmas
  • Pinot Noir on üks vanimatest viinamarjadest maailmas
  • Pinot Noir = Pinot Grigio = Pinot Blanc- veiniajakirjanikud väidavad, et need kõik marjad on Pinot Noiri värvimutatsioonid, uuritud on ka marjade DNA-d identsuse tuvastamiseks
  • Terve film „Sideways” (2004) pühendati kirele, mida vein inimestes esile kutsub, peale seda marja populaarsus suurenes
  • Kõige kallim Pinot Noir maailmas ja enima autastustatud aastakäike - Domaine de la Romanee-Conti Romanee Conti Grand Cru Cote de Nuit France
  • 18. august tähistatakse rahvusvahelist Pinot Noir päeva

Kui Pinot Noir hakkab meeldima, siis oleks mõistlik kaaluda õigete klaaside soetamist. Klaase nimetatakse Burgundia tüüpi klaasideks (Bourgogne) ja need on kergesti äratuntavad suure ümara kupliosa poolest, mille ääred on enamasti laiemad. Klaasi kuju aitab veini joomisel Pinot’ aroomil koguneda ja ninale lähemale tõusta. Seeläbi tõstetakse esile ka Pinot’ kergemad, nõtked aroomi osad. Õhuke ja koonuseline klaas aitab esmasel kokkupuutel keeleotsaga muuta happelise osa Pinot’st pehmemaks ja tuua esile õrnu nüansse küpsest kirsist, maasikast ja vaarikast.

2007 aasta maailma parim sommeljee Andreas Larsson on öelnud: „ Pinot Noir on maailma kõige kapriissem viinamarjasort, lausa marjakasvatajate õudusunenägu, samas milliseid veine temast tehakse! “

Pinot Noir veinid on tarbijale, kes on juba pikemat aega veinidega sõprust pidanud ning omavad rahalisi resursse, kuna mari soodustusega ei kiitle.

Küpsed veinid on elitaarsed ja kuninglikud - nautige !

Kokku pandud ajakirjanduse põhjal, kasutatud internetis saadolevaid fotosid.

Inga Hermanson
Junior Sommeljee nr 433
 
Tekst kokku pandud ajakirjanduse alustel.